Advert

Fethiye Körfezi TBMM’ye taşındı

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir Fethiye’deki körfez kirliliğini gündeme taşıdı.

Fethiye Körfezi TBMM’ye taşındı
Fethiye Körfezi TBMM’ye taşındı Fethiye Haber Ajansı
Bu içerik 3558 kez okundu.

Konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye cevaplandırması isteğiyle yazılı soru önergesi veren Demir, “Yeni tamamlanan Murt Deresi ıslahının körfeze çamur taşınmasını engellemediği gibi aksine derede yapılan betonlaşma körfeze çamur taşınmasını hızlandırmaktadır. Bu doğa katliamının sorumluları kimlerdir? Herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır? Ne zaman ve nasıl bir önlem alınacaktır?” diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Fethiye Körfezindeki kirliliği gündeme taşıdı. Türkiye’nin cennet köşelerinden Fethiye Körfezinin, açık denize kapalı dikdörtgen yapısı nedeniyle derelerin taşıdığı çamurdan olumsuz etkilendiğine dikkati çeken Demir, “Körfez, her geçen yıl çamurla dolarken denizde oluşan kirlilik artık gözle görülebiliyor. Körfezde biriken çamurun deniz trafiğini olumsuz etkilemekte, körfezde hareket eden yat ve teknelerin çamura saplanmamak için belli bir rotayı kullanmak zorunda kalmakta, Çalış’taki Murt Deresi’nde demirli teknelerin çamur nedeniyle denizde zikzaklar çizerek ilerlediğini, önlem alınmazsa Çalış bölgesindeki deniz trafiğinin 3-4 yıl içinde tamamen duracağı belirtilmektedir. Mendos Dağı eteklerinde Çalca da kurulu santralde kullanılan Eşen suyunun tahliye kanalı olan su işleri kanalıyla Mut Deresi’nden gelen suyun alüvyonlarıyla Fethiye körfezi dolmaktadır. Her iki su kanalda da bu alüvyon tutucu kanallar yapılmaması gün ve gün Fethiye Körfezini öldürmektedir” ifadelerini kullandı.

CHP’li Demir önergenin devamında şu soruların yanıtlanması istendi:

  1. Fethiye Körfezinde uzun zamandır yaşanan kirliliğe neden bir önlem alınmamıştır?
  2. 2012 yılında Muğla Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel bir araştırma 12 kilometre uzunluğundaki körfezde 2 milyon metreküp çamur bulunduğunu ortaya koydu. Araştırmanın sonuç bölümünde tabanı her yıl 8 santimetre dolan Fethiye Körfezi’ne 15 yıl ömür biçildi. Ancak araştırmanın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen Murt Deresi’nin ıslahı dışında körfezin temizliği için atılmış somut bir adım neden bulunmamaktadır?
  3. Yeni tamamlanan Murt Deresi ıslahının körfeze çamur taşınmasını engellemediği gibi aksine derede yapılan betonlaşma körfeze çamur taşınmasını hızlandırmaktadır. Bu doğa katliamının sorumluları kimlerdir? Herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır? Ne zaman ve nasıl bir önlem alınacaktır?
  4. Su işleri kanalı ve Mut Deresi’nde alüvyonların tutucu havuzlar yapılma planlaması var mı?
  5. Fethiye Körfezinin içinde 2 milyon metreküp çamur bulunmaktadır. Temizlenmesi için bir planlama var mı?
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Mutluluğun fonu antik kentler oldu
Mutluluğun fonu antik kentler oldu
Kaybolan Meslek: Kalaycılık
Kaybolan Meslek: Kalaycılık