Advert

“Kuzugöbeği” kuzu etinden pahalı

Her yıl Mart ayında bol miktarda çıkan “kuzugöbeği” bölgede yaşayan köylüler için gelir kapısı oluyor. “Kuzugöbeği”nin kilosu 50 ila 70 liradan satılıyor. Lezzetin yanı sıra ekonomik değeri de olan “kuzugöbeği” için Üzümlü’de bu yılki festival 19-21 Nisan 2013 tarihleri arasında yapılacak.

“Kuzugöbeği” kuzu etinden pahalı
“Kuzugöbeği” kuzu etinden pahalı
Bu içerik 5912 kez okundu.

 

Muğla ve çevre il ve ilçelerinde bu yıl havaların daha çok yağışlı olması nedeniyle, halk arasında “kuzugöbeği” olarak bilinen Latince adıyla “Morchella esculenta” mantarı bol miktarda çıkıyor. Köylüler, kuzugöbeği mantarının kilosunu 50 ila 70 liradan satıyor.

Özellikle meşe ve çam ormanlarının altında yetişen kuzugöbeği mantarı, bu yıl havanın yağışlı ve ılık gitmesi sonucu bol miktarda çıkıyor ve köylüler  tarafından  toplanmaya başlandı. Yağışlar sonrası daha sık rastlanılan kuzugöbeği mantarı taze olarak tüketilebildiği gibi, kurutularak da tüketilebiliyor. Fetiye’de, özellikle hafta sonları ormanların içi bu mantarı arayan insanlarla dolup taşıyor.

Uzmanlar; yöre halkının ihraç potansiyeli olan mantarları tanımasını sağlamak, bölge için oldukça önemli ekonomik bir kazanç olacağını söylüyor.

Kuzugöbeği (Morchella esculenta), Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türü. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunuyor, özellikle orman yangınlarından sonra sıkça rastlanıyor. Genellikle mart ayında toprak üstüne çıkıyor. Gyromitra esculenta (sahte kuzu göbeği mantarı) gibi zehirli türlerle karıştırılma riski olduğundan dikkatli olunması gerekiyor. Çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ olarak yenmemeli. Fransız mutfağının önemli bir ögesi olan kuzu göbeği mantarı ekonomik değeri olan ve pek çok gurme tarafından tercih edilen lezzetli bir tür.

Doğada yetişen mantarlarla ilgili uyarıcı açıklamalarda bulunan uzmanlar, “doğal olarak yetişse bile her mantar yenilebilir özelliği yoktur” ifadesini kullandı.

“Makrofunguslar (mantar) çeşitli doğal ortamlarda yetişen yenen, yenmez ve zehirli olarak bilinen mantarlardır.” diyen Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, ”Yenen mantarlar ülkemizde özellikle sonbahar ve ilkbaharda yetişen, güzel lezzetleri ve medikal özellikleri ile aranan, toplanıp yenen, bazen kültürde yetiştirilen, yurtiçi ve yurtdışı satışı ile ticareti yapılan türlerdir. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Mutluluğun fonu antik kentler oldu
Mutluluğun fonu antik kentler oldu
Kaybolan Meslek: Kalaycılık
Kaybolan Meslek: Kalaycılık