Kesin korunacak hassas alanlar arasındaki Kayaköy Ören Yeri, her yıl özellikle yaz aylarında çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. 1922 yılında gerçekleştirilen mübadele sonrasında kaderine terk edilen Kayaköy ile ilgili çok sayıda proje gündeme geldi ama hiç biri hayata geçirilmedi. Tarihi mekan için son olarak 'Kayaköy Minyatür Türkiye Projesi' gündeme taşınmış ama onun da sonu diğer projelerle aynı oldu.
5 bin yılllık geçmişe sahip tarihi kentteki evler tek tek yıkılmaya ve harabeye dönmeye başladı. Girişte alınan ücretin nerede nasıl harcandığı da merak konusu.
Kayaköy'ün ayakta kalan son yapıları içerisinde bulunan 2 adet kilise. Fakat bu kiliseler 8 yıldır ziyaretçilere kapalı. Sebebi ise bir türlü bitirilemeyen restorasyon çalışmaları.
Şimdilerde büyükşehirlerde kamu yatırımların hayata geçirilmesinde önemli aktör olan eski il özel idarelerin yerine kurulmuş olan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları (YİKOB) bu bölge için bir karar aldı. Kayaköy için alışılmış olan bu söylemin adı "Restorasyon."
YİKOB tarafından yapılan yazılı açıklamada Kayaköy'deki tarihi kiliselerin restore edileceği belirtildi. Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürülüğü tarafından hazırlanan proje YİKOP tarafından hayata geçirilecek.
Hal böyle olunca bölgede yaşayanların aklına şu soru geliyor;
*Madem burası yeni restore edilecek 8 yıldır kiliseler ziyaretçilere neden kapalı?
*Madem restorasyon yoktu neden bunca zaman bilet alıp bölgeye gelen ziyaretçilere kiliseler değil de yıkılmış evler gösterildi.