Reklamı Geç
Advert
Advert

Babadağ işletmecisi kendini savundu: Sözleşmeye uygun zam yaptık

Babadağ’dan tandem (ikili) atlayışlara zam yapan işletmeci KIRTUR, zamma tepki gösteren ve protesto ederek uçuşları süresiz durduran yamaç paraşütü firmalarını suçladı.

Babadağ işletmecisi kendini savundu: Sözleşmeye uygun zam yaptık
Babadağ işletmecisi kendini savundu: Sözleşmeye uygun zam yaptık Fethiye Haber Ajansı
Bu içerik 16229 kez okundu.

Babadağ işletmecisi KIRTUR, pist kullanım ücretlerinin speküle edildiğini savunarak kamuoyunun bu konuda yanlış yönlendirildiğini iddia etti. KIRTUR, geçtiğimiz hafta yamaç paraşüt şirketleri tarafından yapılan zamların protesto edilerek uçuşların süresiz durdurulmasıyla ilgili olarak acenteleri suçladı.

 Acentelerin daha profesyonel bir yapıya bürünmesi gerektiğini belirten KIRTUR’un konu ile ilgili açıklamasında “Acenteler, devletin tüm kurumlarıyla kanun ve kurallar çerçevesinde çalışmalıdır. Son günlerde, kendi içlerinde yaşadıkları bu sorunları gölgelemek adına kamuoyuna pist kullanım ücretleri hakkında kasıtlı olarak yalan ve yanlış açıklamalarda bulunulmaktadırlar.  Acentelerin kendi içlerinde yaşadıkları düzensizlikler ve kuralsızlıklar artık sürdürülebilir değildir. Uçuşların daha kontrollü ve profesyonel yönetilmesi elzemdir. Aksi takdirde çok sayıda ölümcül kazanın yaşanması kaçınılmaz olacaktır” denildi.

“SÖZLEŞMEYE UYGUN YAPILDI”

Şirket yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, paraşütçülerin belirttiği ücretlerin doğru olmadığı öne sürülerek, “38,5 TL  2018 yılının fiyatı, 2019 yılı fiyatı tandem uçuş için 61 TL’di. Buna göre yüzde 27,87 arttırılarak 78 TL’ye çıkartılmıştır. Kamuoyunu yanlış bilgilendirilmektedir. Şirket olarak 200 milyon TL’lik yatırım yapılmıştır” ifadelerini kullanılarak yapılan zammın sözleşmeye uygun yapıldığı aktarıldı.

Geçtiğimiz günlerde yamaç paraşütü şirketleri, pist kullanım ücretlerine yapılan zamları protesto ederek; uçuşları süresiz durdurduklarını açıklamışlardı. Yapılan basın açıklamasında paraşütçüler fiyatın yüzde 110 artırılarak 38,5 TL’den 81 TL’ye yükseltildiğini ileri sürerek, böyle bir durumda uçuşları durdurma kararı aldıklarını söylemişlerdi. Kırtur Şirketi yazılı bir açıklama yaparak, kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini ifade etti. Basın açıklamasında, “38,5 TL’nin 2018 fiyatı olduğu, 2019 yılı fiyatı tandem uçuş için 61 TL’di. Buna göre yüzde 27,87 arttırılarak 78 TL’ye çıkartılmıştır. Kamuoyunu yanlış bilgilendirilmektedir. Şirket olarak 200 milyon TL’lik yatırım yapılmıştır” denildi.

 

“FİYATLAR SÖZLEŞMEYE UYGUN YAPILDI”

Fiyatların sözleşmeye uygun olarak belirlendiğini vurgulayan şirket yetkilileri, “Yamaç paraşütü için pist kullanım ücretleri her yılın Ocak ayında şirketimiz tarafından sözleşmeye uygun olarak belirlenir ve Fethiye Güç Birliği Turizm Tanıtım ve Ticaret Limited Şirketinin (FGB) bilgisine sunulur. FGB, artış hesaplarını kontrol eder ve pist kullanım ücretlerini ilgili kurumlara bildirir. Firmamız ile Fethiye Güç Birliği Turizm ve Tanıtım Ltd. Şti. arasında, Fethiye 7. Noterliğinde 8 Haziran 2017 tarih 05836 yevmiye numarası ile akdedilen sözleşmenin eki olan İdari Şartnamenin 45. Maddesinde yamaç paraşütü için pist kullanım ücretlerinin hesaplanması ve artışına ilişkin düzenlemeler bulunmaktadır. Pist kullanım ücretlerinin hesaplanmasına ilişkin 45.2.4. maddesi hükmüne göre; ‘Pist kullanım ücretleri her yıl 1 Ocak tarihinde, bir önceki yılın pist kullanım ücreti, bir önceki yıl için (12 aylık) TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranı kadar artırılarak o yıl için uygulanacak ücret bulunacak ve KDV ayrıca eklenecektir.’ Pist kullanım ücretlerinin artırılma oranlarına ilişkin 45.2.3. maddesi hükmüne göre ise; ‘Kiracı, pist kullanım ücretlerinde yıllık bazda toplam yüzde 20 artırma veya istediği oranda düşürme yetkisine sahiptir.’ 2019 yılında 25 bin tekli atlayış, 140 bin ikili atlayış gerçekleşmiştir. Şirketimiz, her yılın sonunda atlayış bilgilerini FGB’ye yazılı olarak sunar, FGB de bu bilgileri Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve diğer kurumlar ile paylaşır. Acenteler, Şirketimiz tarafından 2020 yılı için belirlenen pist kullanım ücretlerine tepki göstermiş, ikili atlayış için geçerli pist kullanım ücretinin 38,5 TL’den 81 TL ye artırıldığını söyleyerek kamuoyunu yanlış bilgilendirmiştir. Oysa, 2019 yılında uygulanmış ikili atlayış için pist kullanım ücreti KDV dahil 61 TL’dir; 38,5 TL ücret 2018 yılında uygulanmıştır. 2020 yılında geçerli olacak ikili atlayış için pist kullanım ücreti KDV dahil 78 TL olarak belirlenmiştir. Bu durumda, 2019 yılına göre artış oranı yüzde 110 değil, yüzde 27,87 olmaktadır” denildi.

“UÇUŞLARIN KONTROLLÜ YÖNETİLMESİ ELZEMDİR”

Yazılı basın açıklamasında uçuşların yönetilmesinin elzem olduğunun altı çizilerek, “Babadağ’da yamaç paraşütü aktivitelerini yöneten acentelerin kendi içlerinde yaşadıkları düzensizlikler ve kuralsızlıklar artık sürdürülebilir değildir. Babadağ Mesire Yeri ve Hava Sporları Merkezinin, tarafımızdan yapılan yatırımların da etkisiyle, Uluslararası düzeyde tanınırlığı artmakta ve bunu sonucunda her geçen yıl uçuş sayılarında önemli artışlar yaşanmaktadır. Artık uçuşların daha kontrollü ve profesyonel yönetilmesi elzemdir. Aksi takdirde çok sayıda ölümcül kazanın yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Acenteler daha profesyonel bir yapıya bürünmeli, devletin tüm kurumlarıyla kanun ve kurallar çerçevesinde çalışmalıdır. Son günlerde, kendi içlerinde yaşadıkları bu sorunları gölgelemek adına kamuoyuna pist kullanım ücretleri hakkında kasıtlı olarak yalan ve yanlış açıklamalarda bulunulmaktadırlar. Kamuoyu önünde kasıtlı olarak toplumun yanlış bilgilendirilmesi firmamızın ticari itibarını olumsuz etkilemektedir. Firmamızın ticari itibarına zarar verenler hakkında hukuki işlemler en kısa sürede başlatılacaktır. Kaymakamlık ve acenteler arasında yapılan görüşmelerde 6 kişilik Uçuş Kontrol Heyetinin kurulması kararlaştırılmıştır. Heyeti oluşturan çalışanlar şirketimiz bünyesinde istihdam edilmiş, tüm giderlerinin karşılanması için toplantıda kararlaştırıldığı üzere pist kullanım ücretlerine 2019 yılında 2 TL, 2020 yılında 3 TL ilave edilmiştir” denildi.

“YIL YIL TABLO İLE AÇIKLANDI”

Kırtur Şirketi pist kullanım ücretleri ile ilgili olarak artışları yıl yıl tablo ile göstererek; sözleşmede tanımlanmış artış oranları esas alınarak belirlenmiş pist kullanım ücretleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

YIL TEKLİ ATLAYIŞ İÇİN PİST KULLANIM ÜCRETİ KDV DAHİL (TL) ARTIŞ ORANLARI İKİLİ ATLAYIŞ İÇİN PİST KULLANIM ÜCRETİ KDV DAHİL    (TL)   ARTIŞ ORANLARI
2017 18 Sözleşmeye göre 20 TL olmalıydı, ancak 18 TL uygulandı. 32 Sözleşmeye göre 35 TL olmalıydı, ancak 32 TL uygulandı.
2018 21,5 Sadece %20 artış uygulandı, %15,47 ÜFE artış oranı uygulanmadı. 38,5 Sadece %20 artış uygulandı, %15,47 ÜFE artış oranı uygulanmadı.
2019 34 %20 artış ile %33,64 ÜFE artış oranı uygulandı. 61 %20 artış ile %33,64 ÜFE artış oranı uygulandı.
2020 44 %20 artış ile %7,36 ÜFE artış oranı uygulandı. 78 %20 artış ile %7,36 ÜFE artış oranı uygulandı.

Şirketimiz sözleşmede belirlenmiş olan 2017 yılında geçerli pist kullanım ücretlerini indirim yapmadan uygulamaya başlasaydı ve idari şartnamenin 45.2.3. ve 45.2.4. maddelerinde tarafımıza hak olarak verilen artış oranlarını esas alarak ücretleri belirleseydi, aşağıdaki tablodaki ücretler ortaya çıkacaktı. Örneğin, 2020 yılında geçerli olacak ikili atlayışlar için pist kullanım ücreti 78 TL yerine 100 TL olacaktı. Buradan da anlaşılacağı üzere, şirketimiz pist kullanım ücretlerini belirlerken, sadece yamaç paraşütü sporcularına sunduğu hizmetlerin maliyetini karşılamayı amaçlamaktadır.

YIL TEKLİ ATLAYIŞ İÇİN PİST KULLANIM ÜCRETİ KDV DAHİL (TL) ARTIŞ ORANLARI İKİLİ ATLAYIŞ İÇİN PİST KULLANIM ÜCRETİ KDV DAHİL    (TL)   ARTIŞ ORANLARI
2017 20   35  
2018 27,71 %20 artış ile %15,47 ÜFE artış oranının uygulanması halinde. 48,5 %20 artış ile %15,47 ÜFE artış oranının uygulanması halinde.
2019 44,43 %20 artış ile %33,64 ÜFE artış oranının uygulanması halinde 77,77 %20 artış ile %33,64 ÜFE artış oranının  uygulanması halinde
2020 57,25 %20 artış ile %7,36 ÜFE artış oranının  uygulanması halinde. 100,20 %20 artış ile %7,36 ÜFE artış oranının  uygulanması halinde.

Kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla arz olunur” ifadeleri kullanıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Mutluluğun fonu antik kentler oldu
Mutluluğun fonu antik kentler oldu
Kaybolan Meslek: Kalaycılık
Kaybolan Meslek: Kalaycılık