Avaztürk’ün internette yer alan 10 Mart 2016 tarihli haberinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde trilyonluk vurgun iddiasında bulunulmuş ve “Kent Kart” uygulamasında her şeyin usulsüz olduğu iddia edilmişti.
Bir gurup şoför esnafının şikayeti üzerine konuyu inceleyen Mülkiye Müfettişleri’nin içinde Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün de bulunduğu 14 bürokrat ve Encümen Üyesi hakkında soruşturma izni verilmesine dair İçişleri Bakanlığı’nın 1.11.2016 tarih ve Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığının 2016/570 sayılı kararı Danıştay’da onaylandı.
Avaztürk’ün internette yer alan 10 Mart 2016 tarihli haberinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde trilyonluk vurgun iddiasında bulunulmuş ve “Kent Kart” uygulamasında her şeyin usulsüz olduğu iddia edilmişti.
Bir gurup şoför esnafının şikayeti üzerine konuyu inceleyen Mülkiye Müfettişleri’nin içinde Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün de bulunduğu 15 bürokrat ve Encümen Üyesi hakkında soruşturma izni verilmesine dair İçişleri Bakanlığı’nın 1.11.2016 tarih ve Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığının 2016/570 sayılı kararı Danıştay’da onaylandı.
Yasa askıya alındı
O zaman yerel basının da gündeme taşıdığı olayda, AVAZTURK.COM’a ulaşan bilgilere göre; CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi, 5393 sayılı Belediye Kanununun 67. maddesinde yer alan “Toplu ulaşım ve taşıma hizmetleri; sosyal tesislerin işletilmesi ile ilgili işler, süresi ilk mahalli idareler genel seçimlerini izleyen altıncı ayın sonunu geçmemek üzere ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebilir” maddesini yok sayarak hareket ettiği iddia edilmişti.
5393 sayılı Belediye Kanununun 67. Maddesinde yer alan düzenlemenin aksine; ilk mahalli idareler genel seçiminin gerçekleştiği 30 Mart 2014 tarihi ile bu tarihi izleyen ilk altı ayın sonu olan 30 Eylül 2014 tarihi arasında her hangi bir elektronik kart ihalesi yapılmadığı ortaya çıkmıştı.
Muğla Büyükşehir Belediye Meclisinin 5393 Sayılı Belediye Kanunun 67. maddesine istinaden almış olduğu 08.07.2013 tarih ve 98 sayılı Belediye Meclis kararı olmasına rağmen 30.03.2014-30.09.2014 tarihleri arasında neden ihale yapılmadığı ve söz konusu toplu taşıma elektronik kart sistemi sözleşmesinin hangi mevzuata göre uzatıldığı ise merak konusu olmuştu.
Belediyenin yüzlerce araçlık filosu
Ulaşılan bilgilere göre Muğla Büyükşehir Belediyesi, 30 Mart 2014 tarihinden önce sadece 15-20 araçta elektronik kart sistemi bulundururken, gerçekleşen yerel seçimlerin ardından 6360 sayılı yasa ile diğer belediyelere ait araçların da Muğla Büyükşehir Belediyesine devredilmesiyle birlikte bu sayı 250 araçlık filoya çıkarken, bu kez de 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun ihlal edildiği öne sürülmüştü. Kamu İhale Kanunu, idareye %20’ye kadar hizmet alımı artırım yetkisi verirken, belediyenin bu artırımı %20 değil neredeyse %1000’e yakın bir oran ile artırdığı ortaya çıkmıştı.
İhale yasaklı şirket
Muğla Büyükşehir Belediyesi hakkında bir önemli iddia da, Belediye’ye ait olan MUTTAŞ şirketi ve Kamu İhale Kurumu’ndan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 3 g maddesine istinaden almış olduğu istisnai ihaleye yönelik.
Aylar önce Belediye’ye ait olan MUTTAŞ şirketi tarafından 7 milyon 726 bin lira bedelli alınan bu ihalenin hala şirket üzerine devir alınmaması, yüklenici firma olan Kentkart Marmara Şirketi’nin diğer kuruluşu Kentkart Ege’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İçişleri Bakanlığı tarafından ihale yasaklı olmasından kaynaklandığı da iddialar arasında yer almıştı.
Konuyla ilgili iddialar şöyle devam etmişti:
“30 Mart 2014 yerel seçiminden sonra araç sayısını artıran Muğla Büyükşehir Belediyesinin düzenlemesiyle birlikte Kentkart Muğla’nın tüm ilçelerinde kullanılmaya başlandı. Kentkart sisteminde Belediye’nin yüklenici firmaya vermiş olduğu kiralama bedeli ortalama 3,76 oranında. Hiçbir kanuna ve mevzuata göre belirlenmeyen bu kira bedeli karşılığında belediye parasını biniş sayısına göre haftalık olarak alıyor. Bu oran denetimli halk otobüsleri veya denetimli toplu taşıma araçlarında aylık olarak işlem görüyor. İşte iddia edilen asıl vurgunda bu esnada gerçekleşiyor. Şirket Kentkart hasılatını aynı gün belediye hesabına aktarmayıp, kendi hesabında tutuyor. 20 gün geç aktarılan paranın “yılda tahmini 2.5 trilyonu bulabilecek faizi kimin cebine giriyor? İşte bu da merak uyandırıyor ve şoför esnafı şikayette bulunuyor.”
Danıştay onay verdi
Şoför esnafının şikayeti üzerine Muğla’ya gelerek konuyu inceleyen Mülkiye Müfettişleri, iki yıl önce hazırladıkları raporla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile 14 kişiden oluşan Muğla Belediyesi’nin ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bürokrat ve Encümen Üyeleri hakkında İçişleri Bakanından soruşturma izni talep etti. Bakan bu izni verdi. Ancak haklarında ön inceleme yapılmış olanlar Bakanlık kararını Danıştay 1. Dairesi’nde itiraz etti. Danıştay 1. Dairesi Başkanı İlyas Arlı ve üyeleri tarafından Esas No 2017/1745 ve Karar No 2017/1858 dosyada karar verildi. Kararda, şikayet edilenlerin itirazı yersiz görülerek, Mülkiye Müfettişleri raporuna dayalı İçişleri Bakanlığı kararı onaylandı. Danıştay kararı Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. (Kaynak: Özcan Özgür, Hamle)