Birkaç yıl öncesinde turizm mevsiminde yaşanan trafik tıkanıklığı ve otopark sorunu, artık yaz kış yaşanıyor. Şehir içerisinde otopark bulmak mümkün olmadığı gibi araçların giriş çıkışları da uzun zaman alıyor.
Trafik sorununu ve çözümünü Fethiyelilere sorduk. Konuştuğumuz herkes, aslında sorunun çözümü olduğunu ancak yetkililerin sorunu çözmek için hiçbir çaba göstermediğinden yakınıyorlar. Vatandaşlar trafik sorununu Fethiye Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi arasında kalmış bir sorun olarak görüyorlar.
‘ŞEHİR İÇİ TRAFİK TAM BİR İŞKENCE’
Ömer Ekiz (İŞ ADAMI) “Son yıllarda Fethiye fazlasıyla göç aldığı için trafik de oldukça yoğunlaşmış durumda. Ayrıca esnafımız ve çalışanlar da araçlarıyla gelip yola park ettikleri için esnafın iş yapması da mümkün olmuyor. Esnafımız aracını getirmemeyi düşünmüyor. İşletme sahibi aracıyla geliyor, çalışanı aracıyla geliyor, işletmenin eşi çocukları araçlarıyla geliyor ve alışveriş yapmak için gelenlerin araçlarını bırakabileceği yer kalmıyor.
Müşteri aracını bırakacağı yer bulamayınca da, alışveriş yapılamıyor. Şu anda esnafın durumu çok kötü. Yer sahibi olmayan esnaf batıyor çünkü kirasını çıkaramıyor. Ulaştırma Dairesi Başkanlığı’na defalarca yazdım. Ama ne ilgilenen var ne de sorunu çözmek için düşünen.
Ulaştırma Dairesi ne iş yapar merak ediyorum. Sorunu çözmek için gelip buradaki esnafla konuşsa, otopark sorunu da çözülür trafik sorunu da. Ancak sorunu çözmek isteyen kimse yok. O zaman da sorunu esnaf ve vatandaş yaşıyor. İlgililerin umurunda bile değil.
Otopark Büyükşehir’e geçtikten sonra otopark parasını bile ödemeyen çok. Çözüm var aslında. Gün boyu şehir içerisinde park edecekse, yüksek park ücreti alınabilir. Fethiye’de park yeri var. Şimdi yaz geliyor, o zaman şehir içerisinde araçların ilerlemesi mümkün değil.
Salı pazarı var, okulların bahçeleri var, park yapılacak alanlar var ama ilgililer sorunu çözmeyi düşünmediği için esnaf da batıyor. Trafik sorunumuz çözülmezse, şehir içi işkencesi devam edeceği gibi birçok esnaf da kepenk kapatacak”
‘DÖRT TUR ATTIM, PARK YERİ BULAMADIM’
Ali Erdoğan (Esnaf): “Dört tur attım ama park yeri bulamadım. Şurada manava ödeme yapacağım. Beş dakikalık işim var. Ama park yeri olmadığı için tur atıp duruyorum. Yaklaşık beş altı yıldır park sorunumuz had safhada. Turistler alışveriş yapamıyor. Müşteriler araçlarını bırakacak yer bulamadığı için alışveriş yapamıyor. Olan esnafa oluyor. Esnaf batıyor. Fethiye’de üç aylık sezon var. Esnaf yüksek kira ödüyor.
Yakıt olmuş 6 lira. Ben kendi esnafımıza destek olsun diye Çalıca’dan alışverişe geliyorum çarşıya. Dört tur attım ama park yeri yok. Gidip AVM’den alışveriş yapmıyoruz. Yerli esnafa destek olmak istiyoruz ama nasıl olacağız? Yetkililer neden bu soruna bir çözüm bulmuyor. Neden kimsenin umurunda değil yaşadığımız bu sorun?
Eski Fethiye lisesi park olabilir. Eğitim kurumları Çatalarık’a taşındı ama burada hala eğitim yapılıyor. Orman Müdürlüğü’nün yeri var, Salı Pazarı var. Fethiye’de otopark yapılacak çok yer var ama sorunu çözmek isteyen yok. Fethiye Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin arasında yaşanan çekişmeler yüzünde sıkıntıyı vatandaş çekiyor.
‘TRAFİK FETHİYELİLER İÇİN TAM BİR ZULÜMDÜR’
Hüsnü Çalış (Muhtar): “Fethiye trafiği, Fethiye için bir zulümdür. Esnaf patır patır dükkân kapatıyor. Yetkililer sorunu umursamıyor ama esnaf da arabasıyla çarşı içerisindeki bütün park yerlerini işgal ediyor. Oysa toplu taşıma araçları çok. 65 yaşındakiler ücret ödemiyor. Ona rağmen arabasıyla gelip aracını yola park ediyor.
Fethiye’nin idare amirleri var. Fethiye’nin yöneticileri var. Onlar nerede? Adam sabah sabah TIR’ı çekmiş tuğla indiriyor. Yolu kapatmış. Kimse müdahale etmiyor.
Fethiye’yi yönetenler, Fethiye’de yaşayanlar, Sivil Toplum Kuruluşları bu soruna sahip çıkmak ve çözmek zorundadır. Yoksa şehir içerisindeki esnaf yok olacak. Bundan yıllar önce Eşen pazarına gittiğimizde eşeğimizi bağlayacak yer bulamazdık, şimdi de arabamızı park edecek yer yok. Eşek gitti araba geldi ama sorun aynen devam ediyor.
Pazar yerinde beş tur atıyorsun ama yer bulamıyorsun. Şehir dışından gelen birileri oturup yemek yemek istese, park yeri yok, alışveriş yapmak istese park yeri yok. O zaman da çekip gidiyorlar. Olan esnafa oluyor.
Fethiye’de araç trafiği taştı. Toplu taşıma bir an önce yapılalı. Karaçulha’dan merkeze, Muğla Makası’ndan Yanıklar’a kadar mutlaka raylı sistem kurulmalı artık. Şehrin otopark sorunu kadar, araçların girip çıkması da sorun. 5 dakikalık yerden, yarım saate geçilemiyor.
Fethiye Belediyesi’ne de büyük görevler düşüyor. Mesela Karayolları’nın şehir içerisinde ne işi var. Orman İşletme’nin, eğitim kurumlarının şehir içerisinde ne işi var? Bunların yerine otopark yapılarak sorun çözülebilir. Uzun vadeli plân yapılmalı. Otopark alanlarımız var aslında. Boş arsalar. Sorunu çözecek kimse yok. Yaşadığımız trafik sorunu, Fethiyelilere bir zulümdür”
‘ESNAF ÖNCE MÜŞTERİSİNİ DÜŞÜNMELİ’
Burhanettin Tuna (İş Adamı): “Fethiye trafiğinde her geçen gün daha kötüye gidiyor. Ancak bu sorun zorlamalarla değil, severek isteyerek yapılmalı. Özellikle çarşı esnafının kendilerini düşünmeleri lazım. Pazar yeri etrafında hiçbir iş yeri rağbet görmüyor. Bakın birçok işyeri ya devren kiralık ya da satılık konumuna gelmiş. AVM’yi açtılar trafik sorunu yok. Hafta sonları vatandaşlar içeriye girmek için kuyruk oluyor. Ama şehir içerisindeki esnaf batıyor. Alışveriş yapmak isteseler de, park yeri olmayınca, AVM’ye gidiyor. Oraya giden her müşteri, parayı da dışarıya gönderiyor. Çarşı içerisindeki esnaf kaybediyor. Çünkü kendisi arabayla geliyor park ediyor, oğlu geliyor, çalışanı geliyor aracını park ediyor ve müşterilerine yer bırakmıyorlar. Sorununun çoğunu da, esnaf kendisi yaratıyor.
Bundan bir süre önce Denizli plakalı bir araç manavdan alışveriş yapmak istedi ancak yer bulamayınca yapamadı ve çekip gitti. Bunun gibi bir sürü olayı yaşıyoruz her gün. Bu sorun çözülmediği sürece, Fethiye esnafı kepenk kapatmaya devam edecektir”
TAŞAR: ‘ŞEHİR MERKEZİ DIŞARIYA AÇILMALI’
Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Esnafı Odası başkanı Şaban Taşar da gazetemize görüşlerini açıkladı.
“Turizm bölgesi olduğu için yaz ve kış aylarında çok büyük farklılıklar oluyor. Artık kış aylarında da trafik çok yoğun. Yaz aylarında nasıl bir durum yaşayacağımız tahmin etmek zor değil. Bunun en önemli nedenlerinden biri de ilk yapıla imar plânı olsa gerek. O zaman şehir iyi plânlanmış olsaydı, bu gün belki bu kadar kötü olmazdı. Şimdi yapılan çözümler de sadece pansuman çözümler oluyor. Şehrin körfezden diğer alanlara açılması ve oraların da iyi plânlanması gerekiyor.
Şehir merkezi bu konumda olduğu sürece trafik sorununun çözülmesi mümkün olmaz. Otopark yapıldı diyelim, kısa bir sürede o park da dolmuş olacak. Yani otopark yaparak Fethiye trafiğini çözemeyiz. Araç yoğunluğu çok fazla.
Geçici çözüm olarak, Köprübaşından itibaren yalnızca toplu taşıma araçlarına açık bırakılarak, özel araçlara yasaklanabilir. Şehir içi raylı sistem yapılabilir. Ancak bunlar da geçici rahatlama sağlayacaktır. Köklü çözüm ise şehir merkezindeki resmi kurumların çıkarılmasıyla, şehrin daha geniş alana yayılmasıyla olabilir.
Bu gün yaşadığımız sıkıntıların temel nedeni, geçmişte imar plânın iyi yapılmamış olmasıdır. Daha iyi plânlanarak, şehir körfezden dışarıya çıkarılmalıdır. Böyle yapabilirsek uzun vadede çözebiliriz sorunu. Ancak bu da kısa sürede yapılacak bir çalışma değil.
Trafiği biraz olsun rahatlatmak istiyorsak, esnaf şehir içerisine aracını park etmeyecek. Burada esnafımızın daha bilinçli davranması, az da olsa trafiği rahatlatacaktır. Trafiği çözebilmemiz için daha radikal ve köklü çözümlere ihtiyacımız var. ” (Batı Akdeniz)