Advert

Zincir marketler, kapitalizmin işgalidir

Fethiye’de neredeyse her sokakta birkaç tane açılan ve 100’de fazla şubesi olan zincir marketlerin, Fethiye esnafına ve ekonomisine etkilerini anlatan Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu; “Zincir marketlerin her yeri sarması, bir bakıma kapitalizmin ekonomiyi işgal etmesidir” dedi.

Zincir marketler, kapitalizmin işgalidir
Zincir marketler, kapitalizmin işgalidir Fethiye Haber Ajansı
Bu içerik 3616 kez okundu.
Haberin videosu için tıklayın!

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu; “Eskiden üyelerimizin % 25 taşıyıcılar, % 25’i seyyar satış yapanlar ve % 50’si de sabit esnaftan oluşuyordu. Şimdi ise sabit esnaf % 20 civarında. Esnaf kepenk kapatmaya devam ediyor”

Esnafın sorunlarını ve yaşadığı sıkıntılarını konuştuğumuz Başoğlu, çok önemli açıklamalarda bulundu.

Batı Akdeniz Gazetesi’nden Sıddık Sönmez’in sorularını cevaplandıran Başkan İsmail Başoğlu, “Son dönemlerde ülkemizde bir AVM yayılması ve aynı zamanda zincir marketlerin işgalini yaşıyoruz.” Dedi.

Özellikle Fethiye’de çok sayıda zincir market bulunuyor. Bu konuyu siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Zincir marketlerin böylesine çoğalması, Türkiye’de kapitalizmin yayılması, çarpık yapılanmasından oluşan bir sonuç olarak görüyorum. Batı ülkelerinde başladı bu tür yapılanma bizi de sarmaya başladı. Ancak son zamanlarda özellikle Almanya’da eskiye dönüş başlıyor. Yani eskiden olduğu bakkal tarzı işletmeleri daha çok desteklemeye başlıyor Almanya. Demek ki zaman içerisinde ekonomiye verilen zararları görmeye başlamış. Zincir marketlere de belli oranda kısıtlamaya başlıyor.

Bu tür ekonomik yapı ve işletmelerde insani ve sosyal ilişkiler olmuyor. İnsanları ‘tüketim makinesi’ olarak görüyor. Bakkal tipi alışverişlerde, sosyal ilişkiler çok daha fazladır. İnsanların daha sıcak ilişkiler kurduğu bir düzendir. Zincir marketler tüketimi arttırmak için aşırı bir çabanın içerisinde. Rekabetleri yüzünden tüketiciye çok da kaliteli ürün sunduklarını da düşünmüyorum. Fiyatların uygun olması için üründen yapabildikleri kadar kaliteyi düşürerek üretim yapılıyor. Tüketiciye ucuz ürün verebilmek için sağlıksız veya kalitesi düşük ürünler sunmak durumunda kalıyorlar. Bu rekabet ortamında, zincir marketler kendi üretimlerini yapacak duruma gelmişler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Akdenizli, Saklıkent Cam Teras ve Teleferik Projesini Yapacağız
Akdenizli, Saklıkent Cam Teras ve Teleferik Projesini Yapacağız
Sağlık Turizmi Potansiyelinin Artırılmasına Yönelik Faaliyetler Değerlendirildi
Sağlık Turizmi Potansiyelinin Artırılmasına Yönelik Faaliyetler Değerlendirildi