Advert

Turistler hem tatil hem de yemek yapıyor

Fethiye’nin Kayaköy Mahallesi’nde daha çok İngiltere, Hollanda ve Amerika’dan gelen turistleri ağırlayan ”Misafir Evi” işlemecisi Filiz Almalı, turistlere Türk mutfağını öğretiyor.

Turistler hem tatil hem de yemek yapıyor
Turistler hem tatil hem de yemek yapıyor Fethiye Haber Ajansı
Bu içerik 4245 kez okundu.

Misafir Evi sahibi 10 yıllık turizmci Filiz Almalı, tatile gelen yabancı turistlere Türk mutfağını öğretiyor. Tatile gelen turistler ise hem tatil keyfi yaparken hem de Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini öğreniyor.

Misafir Evi’ne tatile gelen İngiliz psikolog İan Richardsa (55) ve İngiliz emlak danışmanı Jonny Wedgswy(53)’a Filiz Almalı önce yufka açmayı ardından kereviz böreği yapmayı öğretti. Hayatında hiç yemek yapmadığını ifade eden iki İngiliz defalarca geldikleri Türkiye’de bu kez bir kaç çeşit yemek yapmayı öğrenerek ülkelerine döneceklerini söylediler.

Ellerinde oklava ile yufka açan ardından yufkaları kesip içersine kavurdukları kerevizi yerleştiren turistler, daha sonra tepsi ile doğruca fırına götürdüler. Kerevizli böreğin bir kaç çeşidini aynı anda arka arkaya öğrenen İngiliz turistler, daha sonra topladıkları üzümleri çuvala yerleştirip pekmez kabına koyup ayakları ile çiğnediler. Tatil için Fethiye’ye geldiklerinde zeytinyağlı bir kaç çeşit yemek ile börek ve baklava yapmayı öğrendiklerini belirten turistler, çok keyif aldıklarını, gelecek yıl da gelip başka Türk yemek çeşitlerini öğreneceklerini söylediler.

15 yıldır Kayaköy’de yaşayan, 10 yıldan bu yana da işletmecilik yaptığını belirten Filiz Almalı: ”Müşterilerimiz Türk yemeklerinin lezzetini benimsiyor. Misafirlerimiz daha çok İngiltere, Hollanda ve ABD’den geliyor. Onlara geleneksel Türk yemeklerini öğretebileceğimi söyleyince çok mutlu oluyorlar. Daha çok ülkelerinde bulabilecekleri malzemelerden yemek yapmayı öğretiyorum. Börek, baklava ve zeytinyağlı yemekleri daha çabuk öğreniyorlar. Ülkelerine varınca yine mutfağa girip, aynı yemekleri yapıp videoya çekiyorlar. Ve bana gönderiyorlar. Bugün hamur açmayı, kavrulmuş kerevizli börek çeşitleri öğrettim. Bahçeden topladığımız üzümlerden pekmez için sıkım işlemi de yaptık. Burada kullanılan her şey organik”” dedi.

Yemeklerin hikayesini anlatıyor

Yabancı turistlere severek Türk mutfağının birbirinden lezzetli yemeklerini öğreten Almalı, bir yandan da yemeklerin hikayesini anlatıyor. Turistler hem yemek yapmayı öğrenirken hem de Türk kültürünü öğreniyor. Almalı; “Yaptığımız yemeklerin hikayesini de anlatıyorum. Mesela İrmik tatlısı yapmayı öğrettim. Bunun birisi öldüğünde yapılacağını da anlattım. Baklavaları da daha çok bayramlarda yapıp ikram ettiğimizi söyledim. Bir hafta kalan misafirimiz en az 3 gün yemek yapmak için benden ders alıyorlar” dedi.

27 yıldan bu yana tatil için Türkiye’ye gelen İngiliz psikolog İan Richardsa: ”Türk yemeklerini çok beğeniyorum. Bu nedenle her gelişimde yemek dersleri de alıyorum. Türk yemek kültürünü öğreniyorum” dedi.

İngiliz Jonny Wedgswy da bugüne kadar evde hiç yemek yapmadığını belirterek; ”Burada stresten uzak, harika bir tatil yapıyorum. Londra’yı unutuyorum. Hiç yemek yapmayan bir kişi için yemek yapmak zor. Ancak öğrendiklerimi İngiltere’de tekrar ederek Türk yemek lezzetini orada dostlarıma tattıracağım” dedi.

Haber Hülya Kulalı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Akdenizli, Saklıkent Cam Teras ve Teleferik Projesini Yapacağız
Akdenizli, Saklıkent Cam Teras ve Teleferik Projesini Yapacağız
Sağlık Turizmi Potansiyelinin Artırılmasına Yönelik Faaliyetler Değerlendirildi
Sağlık Turizmi Potansiyelinin Artırılmasına Yönelik Faaliyetler Değerlendirildi