Advert

Kapsamlı bir kazı çalışması planlanmalı

Seydikemer İlçesi’ndeki turistik Girmeler Mağarası’nın girişine Fethiye Müze Müdürlüğü tarafından araç geçişini engelleyecek şekilde kilit vurulması haberlerinin ardından, konunun uzmanı konuştu.

Kapsamlı bir kazı çalışması planlanmalı
Kapsamlı bir kazı çalışması planlanmalı Fethiye Haber Ajansı
Bu içerik 3376 kez okundu.

Prehistorik çağlardan günümüze uzanan süreçte Antik Likya Dönemi’ne ışık tutan Girmeler Mağarasını, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık beraberinde Fethiye Müze Müdürü Emel Özkan ile birlikte inceledi. Kaymakam Çalık’a Girmeler Mağarası’nın tarihsel önemi ve yapılacak olan kazı çalışmaları hakkında Tloss Antik Kenti kazı başkan yardımcısı Mustafa Kemal Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Çilem Uygun verdi.

“KAPSAMLI BİR KAZI ÇALIŞMASI PLANLANMALI”

Yrd. Doç. Dr. Çilem Uygun, Tloss Antik Kenti kazı başkanı Prof. Dr. Taner Korkut Başkanlığında Türk ve Alman Bilim Adamlarıyla mağaraya yakın bölümünde kazı çalışmaları yaptıklarını belirtti. Bu kazılarda çok önemli bilimsel sonuçlara ulaştıklarını kaydeden Uygun şunları söyledi:

“Girmeler Mağarası kazısında çok önemli bilimsel sonuçlara ulaştık ve konuyla ilgili iki önemli yayınımız çıkmıştı. Ama mağaranın başka amaçlar için kullanıldığını görüyoruz. Burası arkeolojik açıdan çok önemli bir yerleşim yeri. Kazı çalışmaları sırasında seramik ve pişmiş toprak heykellerin yanı sıra Likyalı diyebileceğimiz bir iskelet bulunmuştu. Buraya koruma amaçlı çektiğimiz teller yıkılmış. Fethiye Müzesi tedbir almaya çalışıyor. Önümüzdeki yıllar için kapsamlı bir kazı çalışması planlanmalıdır.”

Mağaralarının girişinde tespit edilen höyükte 1985 yılında yapılan kazılar, bölgede 11 bin yıl önce yerleşim olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık da “Seydikemer İlçesi tarihi zenginlik açısında çok zengin bir ilçe. Bu değerleri korumak ve gün ışığına çıkarmak için çaba göstereceğiz” dedi.

GİRMELER MAĞARASININ ÖNEMİ

Girmeler Mahallesi’nde boyları 40 ve 150 metre uzunluğunda değişen 2 ayrı mağaradan oluşan Girmeler Mağarası, Prehistorik çağlardan günümüze uzanan süreçte Antik Likya Dönemi’ne ışık tutuyor. Mağaralarının girişinde tespit edilen höyükte 1985 yılında yapılan kazılar, bölgede 11 bin yıl önce yerleşim olduğunu ortaya koyuyor. Demirçağ, Roma, Bizans ve son olarak Osmanlı dönemine ait buluntulara rastlanan mağarayı, Makedonya Kralı Büyük İskender’in şifa bulmak amacıyla ziyaret ettiğine inanılıyor. Tatilci ve turistlerin ilgisini çeken mağara, ilçeye düzenlenen cip safari turlarıyla günlük ziyaret ediliyor.

Haber Hülya Kulalı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Akdenizli, Saklıkent Cam Teras ve Teleferik Projesini Yapacağız
Akdenizli, Saklıkent Cam Teras ve Teleferik Projesini Yapacağız
Sağlık Turizmi Potansiyelinin Artırılmasına Yönelik Faaliyetler Değerlendirildi
Sağlık Turizmi Potansiyelinin Artırılmasına Yönelik Faaliyetler Değerlendirildi