Fethiye’de turizm sezonunun başladığı Haziran ayından itibaren işletmelerin yoğun bir şekilde denetlendiğine dikkat çekildi. Çeşitli komisyonların denetleme yaptığını söyleyen Kaymakam Ekrem Çalık, son üç ayda bin 558 işletmenin denetlendiğini, fahiş fiyattan, hanutçuluğa kadar yapılan bu denetlemelerde 133 işletmeye uyarı, 5 işletmeye kapama, 30 işletmeciye de 4 bin 550 lira para cezası verildiğini söyledi.
“SEZONDA KAPANMASI BİZİ ÜZÜYOR”
Kaymakam Ekrem Çalık, Fethiye’de denetleme yapılmadığı ile ilgili bazı kişilerin haddini aştığını belirtip “ Genel eleştirilere cevap niteliğinde belitmiş olayım. Buraya 3 günlüğü gelip, 5 liraya su içip, 10 lira bırakmadan gidenlerin haddini aşan eleştirileriyle karşılaşıyoruz.. ‘Yöneticiler ve kurumlar uyuyor mu, sıfır denetim’ lafları duyuyoruz. Bizim oluşturduğumuz turizm Denetleme Komisyonu, polis, jandarma, belediye zabıtası, vergi dairesi ve sağlık görevlilerinden oluşan ekip, yıl içinde yani Haziran’dan beri bin 558 denetleme yaptılar. Bunlardan denetleme sonucu, 133 işletmeye uyarı tutanağı, 5 işletme hanutçuluktan kapatıldı. Bu sayı artmışta olabilir son günlerde. Para cezaları da kesildi. Yeme içme yerlerinde hijyen sağlanması konusunda 671 işletme denetlendi. Bir kısmına uyarı ve para cezaları kesildi. Seyahat acentelerinin araçlarından 150 tanesi denetlendi. 9 tane tutanak düzenlendi. Kaçak 2 acente işletmesi faaliyetten men edildi. 7 bin 700 TL para cezası uygulandı. Bar, otel, motel, günübirlik koylar, kafe işletmelerinde yapılan denetimde; 104 iş yeri, 28 otel, motel ve şahıs denetiminde yine çok sayıda para cezası kesildi. Denetimler sonucu kanunda belirtilen cezaları uyguluyoruz. Bundan sonra da uygulayacağız” dedi.
“TURİZMCİLERİ UYARDI”
Kaymakam Ekrem Çalık, “Daha önceden de pek çok işletmeyi ikaz ettik. Bir işletmenin sezonda kapanması bizi üzüyor ama turizmde nitelikli olmaya, kaliteye, müşteri memnuniyetine özen gösterilmesi gerekiyor. Yarım litre suyu 5 liraya sattığınızda ağzı olan konuşuyor. Buna müsaade etmemek gerekiyor. Buda bizim işletmelerimizin öze göstermesine bağlı. İşletmelerimiz hanutçuluk yapmayacak, hijyene dikkat edecek, kaliteli ve nitelikli hizmet verecek, müşteri memnuniyetini sağlayacak ki bu sene gelen müşteri bir daha gelsin. Turizm uzun soluklu bir iştir. Bu yüzden ben turizm de faaliyet gösteren işletmecilerimizi bir kez daha buradan uyarıyorum. Denetimlerimiz sürecek. Gayri ahlaki faaliyetlere girilmesin. Bar, meyhane gibi eğlence mekanlarına çocuklar alınmasın. Masaj salonlarında da farklı işler yapılmasın. Turizmi kaliteli ve nitelikli yapalım istiyoruz. Bu vesileyle işletmelerimizi uyarırken, bol da kazanç diliyorum. Kurallara uyularak kazanç olsun. Bu kazançlar ilerideki senelere de yayılsın. Müşterileri aldatmasınlar. Tatile, eğlenmeye gelen insanlara tatil zehir olmasın. Bütün turizmcileri buradan uyarırken ‘denetim yok’ diye konuşanlara cevap veriyorum” dedi.
Hülya Kulalı