Advert

Halk ücretsiz geçiş beklerken zam geldi

Bölge halkı Türkiye’de ilk ve tek olan ücretli tünel geçişinin bir an önce sonlandırılmasını beklerken, firma turizm sezonu öncesi Göcek Tüneli geçiş ücretlerine zam yaptı. 4.50 TL olan otomobil geçişi ücreti 5 TL oldu.

Halk ücretsiz geçiş beklerken zam geldi
Halk ücretsiz geçiş beklerken zam geldi Fethiye Haber Ajansı
Bu içerik 2988 kez okundu.

Fethiye’yi Dalaman Ortaca, Köyceğiz, Marmaris, gibi ilçelere, Aydın, İzmir gibi illere bağlayan ve bu bölgelerden gelenleri de Antalya’ya bağlayan en önemli karayolu üzerinde bulunan Göcek Tüneli’yle ilgili sorun giderek büyüyor.  2016 yılında Karayollar Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan ikinci tünel ise bir türlü hizmete açılamadı. Bazı siyasilerin seçim öncesi ikinci tünelin açılacağı ve ücretsiz olacağı vaatlerinde de yer almasına rağmen tünelin bir türlü açılamaması bölge halkını mağdur ediyor.

 

1’inci Göcek Tüneli’nin hikayesi

1’inci Göcek Tüneli Projesi rahmetli Özal’dan sonra görev yapan başbakanlar ile bakan ve milletvekillerine seçim malzemesi oldu. Ancak birkaç kez ihale aşamasına gelen projeyi hayata geçirmeye hiçbir hükümetin ömrü yetmedi. Muğla ve Fethiyelilere verilen sözler seçim vaadi olarak kaldı. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinden önce 12 Aralık 2003’te hükümet tünelin yapılacağını açıkladı.

10 Mart 2004’te de dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun katılımı ile temel atma töreni gerçekleştirildi. Ancak bir süre sonra müteahhit firmanın iş makinelerini başka bir yere alması ile 6 ay çalışma yapılamadı. Dönemin Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen’in müteahhit firma yetkilileri ile yaptığı görüşmeler sonucunda, firma, iş makinelerini inşaat alanına getirerek tüneli açma çalışmalarına geçti.

8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde 1989 yılında yapımı gündeme gelen Göcek Tüneli, 14 yılda görev yapan 8 başbakan, 11 bakan, 13 hükümet tarafından bitirilememişti. 1989 yılından bu yana başbakan olarak görev yapan Turgut Özal, Yıldırım Akbulut, Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit ve Abdullah Gül’ün yapım sözü verdiği, ancak hükümetlerindeki Bayındırlık ve İskan Bakanları Sefa Giray, Cengiz Altınkaya, Onur Kumbaracıbaşı, Erman Şahin, Adnan Keskin, Halil Çulhaoğlu, Yaşar Topçu, Mustafa Yılmaz, Ali Ilıksoy, Koray Aydın, Abdülkadir Akçan’a yaptıramadıkları tünelin yapımını gerçekleştirmek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, temel atma düğmesine basmak da 9 Mart 2004’te dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’ya nasip olmuştu. 2006 yılında ise dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

Göcek-Dalaman arasındaki Göcek Rampaları mevkiinde yapılan Göcek Tüneli, 830 metresi tüp, 130 metresi de aç-kapa bölümü olmak üzere, toplam 960 metre uzunluğunda inşa edildi. Yap işlet devret modeli ile tünel 2 yılda 12 trilyon liraya tamamlandı. Lider inşaat tüneli 26 yıl işlettikten sonra Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredecek.

 

2’nci Göcek Tüneli’nin hikayesi

İkinci tünelin yapımını, Karayolları 13’üncü Bölge Müdürlüğü üstlendi. 2 şerit, 8 metre genişlik, 7.56 metre yükseklik. 868 metre tüp uzunluğuna sahip, toplamda 964 metre uzunluğundaki tünel 2015 yılı Aralık ayı ortalarında bitirildi. Son kontrollerin yapıldığı tünel, ücretli olacağı konusunda çıkan söylentiler üzerine bölge halkı ufak çaplı eylemler yaptı. Yaklaşık 62 milyon liraya mal olduğu açıklanan tünelin en erken 2016 Haziran’da hizmete girmesi bekleniyordu.

 

ÜCRET KONUSU BAKANLIKLA

Tünel yapımı için 2002’de ihale açılırken şu an faaliyette olan tünel için sözleşmede ‘Gidiş dönüş ücret alınacaktır’ maddesinin yer alması nedeniyle, tünelin ücretli mi yoksa ücretsiz mi olacağı belirsizliği sürdü.  Bazı siyasetçiler tünelin ücretsiz olacağı ve en kısa sürede açılacağı beyanatlarını vermişti.

Her seçim döneminde gündeme gelen tünelin açılması ve ücret konusu yılan hikayesine dönerken, vatandaşın tepkisi de giderek artıyor. Hükümet yetkililerinden henüz tünelin ne zaman açılacağı konusunda bir açıklama ise yapılmıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Mutluluğun fonu antik kentler oldu
Mutluluğun fonu antik kentler oldu
Kaybolan Meslek: Kalaycılık
Kaybolan Meslek: Kalaycılık