Hollanda merkezli Booking.com’a, TÜRSAB seyahat acentelerine karşı haksız rekabet oluşturduğu gerekçesiyle dava açmıştı. Mahkeme, sitenin Türkiye’ye yönelik faaliyetlerinin tedbiren durdurulmasına karar vermişti. Yurt dışında yaşayan insanlar Booking.com üzerinden rezervasyon yapabiliyorken, Türkiye’de yaşayan vatandaşlar yurt içinde yapacakları tatil için rezervasyonlarını Booking.com üzerinden yapamayacak.
TÜRSAB’ın Booking.com’un yerini alabilecek bir alt yapıyı oluşturmadan böyle bir işe kalkışmanın kötü giden Türk turizmine bir darbe olacağını belirten turizmciler, asıl cezanın Türk müşterilere kesildiğini söyledi. Booking.com’un kapatılmasında TÜRSAB’ı hedef gösteren turizmciler, bunun Türkiye’nin imajını da kötülediğini belirtti.
GÜMÜŞHAN: “TÜRSAB TEKNOLOJİYE AYAK UYDURSUN!”
Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerin durdurulmasında TÜRSAB’ı suçlayan Fethiyeli turizmci Ramazan Gümüşhan; “Keşke TÜRSAB, Türk turizmine katkı sağlayacak bu kurumları yok etmek yerine kendi alt yapılarını teknolojiye ayak uydurur şekilde ayarlasalardı. Bunların yerine alabilecek yeni bir sistemi kendileri zamanında kurmuş olsalardı bizde isterdik. TÜRSAB’ın işi direk bu olmamalıydı. TÜRSAB turizmin en büyük paydaşlarından bir tanesi. Her yıl birkaç tane firma yılın sonunda ya da sezonun ortasında batıyor. Ve ciddi rakamlarla otelcilere fatura çıkıyor. Ödenmiyor, alınamıyor. En büyük kaybı ve zararı da otelciler çekiyor. Bizde; TÜRSAB olarak bu konuda da siz bir şeyler yapın diyoruz. Ama bununla ilgili çözüm sunan olmadı” dedi.
GÜMÜŞHAN: “TÜRK OTELCİLER ZARAR GÖRDÜ”
Booking.com tarzı onlarca kanalın olduğunu belirten Gümüşhan; “Yürütmeyi durma yaparak çözüme mi ulaştık? Bence ulaşılmadı. Nitekim Booking.com’da DNS ayarlarını değiştirerek Türkiye’den bir misafir yine Türkiye’deki otelleri satın alabiliyor. Biz sadece yapıyormuş gibi yaptık. Ama bütün dünyada bir yansıma oldu, Türk otelcilerine zarar verdi. Booking.com tarzı onlarca kanal Dünya’da, Türkiye’de ve bölgemizde faaliyet gösteriyor. Onlarda yine aynı şekilde faaliyetini sürdürüyor. Bu konuda biraz daha dikkatli davranılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
GÜMÜŞHAN: “TÜRKİYE’NİN YURT DIŞI İMAJI ZARAR GÖRÜYOR”
Online kanalların 2016 yılında 594 milyar dolar iç hacme ulaştığının altını çizen Gümüşhan, bu rakamların her geçen yıl artacağını kaydetti. Bu noktada TÜRSAB’ın ne tür bir çalışmasının olduğunu soran Gümüşhan; “Bu konular bir an önce aşılmalı. Bu olaylar aynı zamanda Türkiye’nin yurt dışındaki imajımıza da zarar veriyor. TÜRSAB’ın çağa uyak uydurması, teknolojiye ayak uydurması gerekiyor. Analog çalışmaktan dijital çalışmaya geçmesi gerekiyor” dedi.
GÜMÜŞHAN: “BURADA ÇOK ADİL VE EŞİT BİR SİSTEM VAR”
Burada en çok mağdur olacak kesimin küçük işletmeler olacağına dikkati çeken Gümüşhan; “Burada en çok mağdur olacak kesim küçük oteller, tesisler, apartlar, küçük butik oteller… Acentelerin hiç birisi küçük otellerle çalışmaz. Peki, bu kişiler nereden misafir bulacaklar? Kendilerini nasıl tanıtacaklar? Online kanalların en güzel çalışma mantığı da budur. Bu tür çalışma metodu en ücra köşedeki tesisten ormanın içindeki bir kamp alanına kadar herkesin kendini bütün dünyaya pazarlama imkanı sunuyor. Aslında burada bir eşitlikte var. Fiyatı bin lirada diyebilirsin 10 bin lirada diye bilirsin kendi potansiyelini kendin yaratıyorsun. Evet, bir komisyon ödüyoruz ama ödediğimiz komisyon oranın üstündeki oranları kendin belirliyorsun. Fiyatı, kontenjanı kendin belirliyorsun. Aslında burada çok adil ve eşit bir sistem var” dedi.
ÖZÜTOK: “EN BÜYÜK SIKINTIYI KÜÇÜK OTELCİLER YAŞAYACAK”
TÜRSAB’ın Booking.com’un yerini alabilecek bir alt yapıyı oluşturmadan böyle bir işe kalkışmanın doğru olmadığını savunan Turizmci ve aynı zamanda Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası 2. Başkanı Günay Özütok, TÜRSAB’a ateş püskürdü.
Turizmde en büyük sıkıntıyı küçük işletmelerin yaşadığını belirten Özütok, bu karardan da en çok etkilenecek olanın yine küçük işletmeler olacağını söyledi. Özütok; “Buradan başta küçük işletmeler olmak üzere birçok tesis booking.com üzerinden pazarlanıyor. Böyle bir sitenin ülkemizde kapatılması hiç şüphesiz sektöre zarar veriyor. Tabi ki Booking.com bu ülkenin yasalarına göre yasal hale getirilsin, gerekli yasal düzenlemeler yapılsın fakat bunu yasaklamak bir çözüm değil. Bu yanlıştır! Çünkü yasak sadece birilerini kapsamaz herkesi kapsaması gerekir. Booking.com’a ceza yazılabiliyor. Demek ki bu ülkede adresi belli olan hizmet yapan bir firma eksik belgeleri varsa istenmesi lazım ve bunun yasal çerçeve içerisine getirilmesi gerekir. Yasaklanması bizim gibi küçük turizmcilere, sektöre zarar verdi” ifadelerini kullandı.
ÖZÜTOK: “TÜRKİYE’DEKİ VATANDAŞLARIMIZ CEZALANDIRILDI”
Booking.com’un yasaklanmasıyla Türkiye’deki vatandaşların cezalandırıldığına dikkati çeken Özütok; “Turizm sektörü olarak son yıllarda üst üste yaşanan olaylardan dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Bu sıkıntıyı aşmak için çaba harcıyoruz. Biz buradan ne kadar müşteri alabilirsek, otelimizi günlük olarak nasıl doldurabilirsek bizim karımız odur. Çünkü bizim günlerimiz sayılı ve bu tür kanallarda en çok müşteri getiren sistem kapanıyorsa ben buradan ekmek yiyen birisi olarak tabi ki bundan zarar görürüm. Bu ülkede tabiki herkes yasalara uymalı ama otelcileri ilgilendiren konu bizim buradaki mağduriyetimiz” dedi.
ARGIN: “BOŞ OTEL BULMA ORANI DÜŞECEK”
Fethiyeli otelcilerden Mustafa Argın da; “Yurt içinde booking.com satışı Türklerde genelde otel bazında yüzde 5-10 arası düşüklük yaşar. Bu yasak şehir içindeki küçük otelleri etkiler. 5 yıldızlı otellerde fazla etki yapmaz. Ama internet üzerinde en büyük satıcının Türkiye’de yasaklanması TUİ’nin yok olması ya da iç pazarda ETS turun ürün satmaması gibi bir şey sonuçta. Bunun etkisi büyük olacaktır. Acenteler 5 yıldızlı otellerle çalıştığı için Türk müşteriler buralara rahatlıkla ulaşabiliyor. Bilinmeyen bir yerde son dakika şehre gelen birinin boş oteli bulma oranı düşecektir. Yani Fethiye dolu olduğu zaman boş otelin kendini gösterme olasılığı azalacak” dedi.
Haber Hülya Kulalı