Türk havacılık tarihinin ilk pilotlarından ve Fethiye’ye ismi verilen Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey, ölümünün 103. yılında kendi heykeli önünde düzenlenen törenle anıldı. Düzenlenen törende, paramotor, model uçak ile mikrolight uçaktan serbest atlayış gösterileri yapıldı.
İlçedeki Tayyareci Fethi Bey Anıtı önünde gerçekleştirilen törende konuşan Türk Hava Kurumu Başkanı Kürşat Atılgan, Türkiye Cumhuriyeti’nin emperyalist devletler tarafından sarıldığını ve 100 yıl önceki şartlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Atılgan, vatan uğruna şehit düşen askerleri de rahmet ve minnetle andı.
ATILGAN; “TÜRK MİLLETİNİN MİLLİ DAYANIŞMAYA İHTİYACI VAR”
Osmanlı Devleti’nin havacılığın önemini anladığı için dünyadaki birçok ülkeden önce Türk Hava Kuvvetlerini kurduğunu ve bir uçuş okulu açtığını kaydeden Atılgan; “Osmanlı Devleti 1914 yılında sansasyonel itibar getirici bir eylem için İstanbul-Kahire seferini düzenledi. Çok zor şartlarda Şam’a kadar ulaşıldı. Uçağın adına da ‘Muavenet-i Milliye’ yani ‘Milli Dayanışma’ adı verildi. Çünkü Osmanlının içinde böyle bir dayanışmaya ihtiyaç vardı. Bugünde Türk milletinin hiçbir ayrım gözetmeden hiçbir parti farkı gözetmeden gerçekten milli bir dayanışmaya hızla yaklaştığını görüyoruz. İnşallah Tüm milletinin üzerinde oynanan bu oyunlar bozulacak ve Türk milleti ilelebet payidar olacaktır” ifadelerini kullandı.
ATILGAN: “TÜRK MİLLETİ THK’YA SAHİP ÇIKIYOR”
Mustafa Kemal Atatürk’ün Trablusgarp Savaşında havacılığın önemini anladığına işaret eden Atılgan, İtalyanların Osmanlı Ordusuna karşı balonlar ve uçaklarla saldırdığını ve çok büyük zayiatlar verdiğini anlattı. Havacılığın önemini anlayan Mustafa Kemal’in Cumhuriyeti ilan ettikten sonra 15 gibi çok kısa bir süre içinde Türk Hava Kurumunu kurduğunu kaydeden Atılgan şunları söyledi:
“Mustafa Kemal, Türk Hava Kurumunu millete mal etmişti çünkü o biliyordu ki millete mal olmamış hiçbir şeyin devamlılığı yoktur. O nedenle THK kurulduğu günden bu yana milletine hizmet etmiş, havacılık anlamında çok önemli işlere imza atmış bir kurumdur. Bu kurumun çok büyük işler yapması için milli bütçeden dahil 21 kalemden gelir bağlamıştı. THK zaman içinde bu imkanlarını kaybetmiştir. Ancak milletinin desteği hala devam etmektedir ve ayakta kalmasındaki yegane sebebi Türk milletinin bu kuruma sahip çıkmasıdır. Havacılığımızın ilk şehidi olan Fethi Bey anma töreni 103 yıldır bizimle veya bizsiz burada yapılıyor. İdealist, vatansever şehit Fethi Bey’i hep birlikte yâd ediyoruz. Bu programa katılışımın ikinci yılı. Ve her sene bu programa katılmayı bir vatan borcu olarak görüyorum.”
Kurtuluş savaşından sonra en büyük beka tehdidiyle Türkiye Cumhuriyetinin karşı karşıya kaldığını belirten Atılgan, çok kuvvetli milli dayanışmaya ve silahlı kuvvetlerine ihtiyacımız olduğunu vurguladı. Atılgan: “Türk Silahlı Kuvvetlerine 15 Temmuz’da yapılan büyük darbe ve fitneden sonra bölgemizi şekillendirmeye çalışan emperyalist güçlerinin oyununu yine bu milletin içinden çıkmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri ‘Fırat Kalkanı Hareketiyle’ bozmuştur. Türkiye’yi güneyinden çevirmeyi planlayan güçlerin oyunu içimizden çıkan TSK, hain darbe girişimine rağmen gereğini yerine koymuştur” diye konuştu.
Şehit Fethi Bey’in ilçeye anıtı yaparak her yıl anılmasını sağlayan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, 103 yıl önce batmakta olan imparatorluğuna moral, Türk milletine de itibar kazandırmak için çıktığı zorlu yolculukta, ölümü öldürenler kervanına katılan Fethi Bey’i, rahmet ve minnetle andığını söyledi.
SAATCI: “MEHMETÇİK KANI, EMPERYALİSTLERİN EMELLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEDE MEZE YAPILAMAZ”
Saatcı: “Tarihin size yüklediği sorumluluktan kaçamazsınız! Her ne kadar yıkılmış olan bir imparatorluk sonrası üç kıtadan Atatürk ve silah arkadaşları sayesinde Anadolu coğrafyasına sığınıp, yeni bir devlet kurmuş olsak da, bizim, maddi olmasa da manevi sınırlarımız; Bosna’dır, Makedonya’dır, Musul’dur, Kerkük’tür, Süleymaniye’dir, Kırım’dır, Şam’dır… Süleyman Şah Türbesi’ni taşımak yüreğimizi ne kadar yaraladıysa, ülke güvenliğimiz için El-Bab’a kadar koridoru açıp, şehit kanıyla suladığımız o topraklarda bulunmak da, bizi o derece gururlandırmıştır. Şu biline ki, Mehmetçik kanıyla sulanmış o topraklar, hiç bir gerekçeyle bir daha terk edilemez! Mehmetçik kanı, emperyalistlerin emellerini gerçekleştirmede meze yapılamaz! Bu böyle biline…” diye konuştu.
ÇALIK: “GELECEK YÜZYILDA SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYORSAK BU BÖLGEDE VAR OLMAK ZORUNDAYIZ”
Şehit Fethi Bey’in 2. cihan harbine girdiği sırada bir güç gösterisi olarak görevlendirildiğini ve Şam yakınlarında şehit olmuş büyük bir kahraman olduğunu ifade eden Çalık, “Fethi Bey, tıpkı Ömer Halis Demir ve polis memuru Fethi Sekin gibi Türk milletinin yetiştirdiği ender kahramanlardan birisi. Çok önemli bir dönemeçten geçiyoruz. Gelecek yüz yılın planları bölgemizde yapılıyor. Eğer gelecek yüzyılda söz sahibi olmak istiyorsak bu bölgede var olmak zorundayız.” Dedi.