TURMEPA Mavi Kuşak Hareketi eğitimleri kapsamında DenizTemiz Derneği/TURMEPA’nın Fethiye temsilciliği, Akdeniz ve Ege’deki deniz dibi temizliğinde dalgıçlar tarafından çıkarılan atıkları, öğretmen ve öğrencilerle buluşturdu.
Genç nesillere çevre bilinci aşılamakta kullanılan atık sergisini gezen öğretmen ve öğrenciler, motosiklet, buzdolabı, televizyon, deniz bisikleti, mutfak ocağı, topuklu ayakkabı, akü, tekerlek, tespih, soba borusunun da bulunduğu atıklar karşısında şaşkına döndüler.
Seydikemer Çaykenarı Ortaokulu’ndan su altı atık sergisini görmeye gelen 5 öğretmen ve 15 öğrenci ilk olarak Fethiye DenizTemiz Derneği TURMEPA eğitim bölümü sorumlusu Ersin Özer tarafından verilen kısa bir sunumu izlediler. Sunumun ardından su altı atık sergisini gezen öğretmen ve öğrenciler, denizden çıkan atıkları tek tek inceleyip, fotoğrafladı.
TURMEPA Mavi Kuşak Hareketi eğitimleri kapsamında Çaykenarı Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenlerini misafir ettiklerini belirten Fethiye DenizTemiz Derneği TURMEPA eğitim bölümü sorumlusu Ersin Özer; “Çaykenarı Ortaokulu’ndan öğrenciler atık sergimizi ziyaret etmek için geldiler. Onlarla birlikte olmak hem çok keyifliydi hem de denizden çıkmış atıkları gördükleri zaman üzüldüler. Bizler Fethiye bölgesi Muğla ili tüm öğrencilerimize burada ağırlamaktan keyif duyarız. Bütün okullarımızı, öğrencilerimizi atık sergimize bekliyoruz.” Dedi.
78 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ
TURMEPA olarak okullarda verilen eğitimlere devam ettiklerini ve 2016 yılından bu yana 78 bin kişiye eğitim verdiklerini ifade eden Özer; “2016 eğitim yılındıysa 9 bin civarında 7 ilçede Mavi Kuşa Hareketi Muğla’da adı altında eğitimlerimiz tamamlandı. 2017 yılı eğitimlerimizde de yine 9 bin civarında eğitimimiz oluşturulmuş durumda” diye konuştu.
Su altı atık sergisini gezen Çaykenarı Ortaokul öğrencilerinden Yunus Emre Ölmez: “Denizlerimizi korumamız gerekiyor. Onlar bizim yaşam kaynağımız. Denizlerden su elde ediyoruz, yemek elde ediyoruz. Bizim verdiğimiz karbondioksitin yüzde 75’ini emiyorlarmış. Bizde ona karşılık doğaya plastik, cam, motor, gibi atıkları atıyoruz. Denizleri korumamız gerekiyor” dedi.
Su altı atık sergisinde sergilenen atıklar karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Çaykenarı Ortaokul öğrencisi Arife Özlem Aydın da: “Burada denizi kirletmememiz gerektiğini öğrendim. Gerçekten çok farklı, akla gelmeyecek çöpler atılmış. Bu müzede motosiklet, buzdolabı, kaykay, çok fazla plastik ve cam atıklar var ve bunun hepsini bizim milletimiz atıyor. En fazla denizden motosikletin çıkmasına şaşırdım” ifadelerini kullandı.
Haber Hülya Kulalı