Muğla’nın Seydikemer İlçesi’nde Doğanlar Mahallesi Merkez Mevkiinde yapılacak olan kültür merkezinin temel atma törenine Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, Belediye Başkan Yardımcısı Muammer Acar, Mahalle Muhtarı Mesut Duman, Hayırsever Ali Özek ve aile bireyleri ile yine merkezin proje çizimini ücretsiz üstlenen Mimar Selahattin Kayaman ve köy halkı katıldı.
3 Bin 300 metrekare arsa içinde iki kat şeklinde yapılacak merkez 1000 metrekarelik kapalı alandan oluşacak ve merkezde 250 kişilik konferans ve düğün salonunun yanı sıra müze, toplantı odası, misafirhane ve bazı kamu hizmetlerinin (muhtarlık, aile hekimi odası) yürütülebileceği idari kısımlar yer alacak.
İLK HAFIZ, DOĞANLAR’DAN YETİŞTİ
Merkezin temel atma merasiminde misafirlere çeşitli ikramlarda bulunulurken, merkezin yapımı ile ilgili konuşan Emekli İlahiyatçı Prof. Dr. Ali Özek, küçüklüğünde eğitimle ilgili yaşadığı sorunları anlatarak gelecek kuşaklara faydalı olmasını arzuladığı belirti. Konuşmasına dua yaparak başlayan Özek, Değerli kardeşlerim ben bu Doğanlar Köyünde doğdum ve burada işte çeşitli yerlere gittik ve neticede buraya tekrar döndük. Bu köy; Doğanlar köyü burada en eski köylerden birisidir ve gerçekten de bir çok ilklere vesile olmuştur. Çünkü bu bölgenin özelliği var. O da Elmalı Medreselerinin bu bölgede olması. Bu Doğanlar Köyü ve diğer köylerde Elmalı Medreselerinde okumuş çok ilim adamı yetişmiş, ancak bunlar köylerinde bu bölgede yaşamışlar. Başka ülkelere gidip orada vazife yapmadıkları için fazla tanınmıyorlar. Dolayısıyla Doğanlar Köyü bu bölgede benim bildiğim kadarıyla ilk defa hafız yetiştiren köylerden birisidir. Yine Doğanlar Köyü ilk defa akademisyen yetiştirmiş bir köydür bu bölgede. Şimdi şuanda yavaş yavaş başka köylerden de bir takım bilim adamları, siyaset adamları, siyaset adamları yetişiyor. Ama ilk zamanlarda pek fazla yoktu, zaten burası biliyorsunuz merkezlere çok uzak bir yer. Yani benim çocukluğumda doğanlar köyünden Fethiye’ye gidip gelmek 5 gün sürüyordu. Merkezin bu köye ve çevreye ışık tutacak yol gösterecek bir kültür merkezi olmasını düşündüm ve böyle bir merkezin yapılmasını istedim. Ve karar verdim şimdide başlatmış bulunuyoruz. Cenabı Allahtan niyaz ediyorum, gelecek nesiller inşallah bu merkezi yaşatır. Buradan faydalanır ve diğer köylere de örnek olur inşallah” dedi.
2 KATLI 1000 M2’ LİK KAPALI ALAN
Merkezin proje ve mimari çizimlerini ücretsiz üstlenen Mimar Selahattin Kayaman ise merkezin teknik özelliklerini anlattı: “Hocamız bu arsayı aldıktan sonra bana dedi ki; ‘Selahattin bey ben buraya bir kültür merkezi yapmak istiyorum’. Kültür merkezimizde bulunması gereken mahalleli bana anlattı. Biz de kalemi aldık elimize buraya uygun proje dizayn ettik. Bu projenin hazırlanmasında emeği geçen biriside eşim Münevver Hanım’dır; meslektaşım. Ben projeden kısaca bahsetmek istersem 250 m2’lik bir alan var şu toprak yığılı olan yerde orası çok amaçlı bir salon. Yani burada köyün düğünleri, konferansları, toplantıları yapılabilecek bir alan. Hemen onun yanında bir kütüphanemiz var. Sayın hocamızın senelerdir yazdığı ülkemize kazandırdığı uluslararası boyuttaki kitaplarını sergileyeceği alan. Onun yanında bir müzemiz var. Bu müze ile ilgili çalışmalar hocam tarafından yapılacak. Uzmanlar tarafından dizayn edilecek. Bir sağlık ocağımız var. Doktorumuz, hemşiremiz bulunacak. Toplam 1000 m2’lik bir alan, 2 katlı. Üst katlarda konaklanabilecek yani misafirhanemiz var. Özel odamız var. Bunları da düşündük. Bu arada tabi projede emeği geçen belediyemize, Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Şöyle ki biz bu yerin tamamını birkaç gün öncede Seydikemer Belediyesine hocam tarafından bağışlandı. Artık bu yer Seydikemer Belediyesinin. Biz hocamızın talimatlarıyla buradaki bu tesisi yapıp anahtar teslim Seydikemer Belediyesine teslim edeceğiz. Projemiz içinde hocamızın arzusu üst tarafta mezar yerimiz var. Yani tabi Allah hocamıza uzun ömür versin kendisinin vasiyetidir. Mezarımı da benim oraya koyun dedi. Projeye de koyduk projede mevcuttur. İnşallah Doğanlar Köyümüze Seydikemerimize hayırlı olur. Hayırlı bir iş bizde kısa bir sürede kış ayı bastırmadan işi bitirip toparlamak istiyoruz. Buraya kadar geldiniz, teşrif ettiniz hepinize tek tek teşekkür ederim” dedi.
KÖKEN: ÇALIŞMAMIZ LAZIM
“Kültür Merkezinin ilçe merkezine yaptırması için hocamızdan çok ricacı olduk ama O kendisi de köyünü tercih etti diye konuşmasına başlayan Kaymakam Muammer Köken, “Ama Allah razı olsun şimdi bu yapılınca gördüm ki hocamız çok haklıymış kendi memleketine bir şeyler yapılmasını, kendi köyünde bir şeyler olmasının mutluluğu, huzuru hiçbir şeyde yokmuş. Evet tabi biz burada çok değerli halkımızın önünde uzun uzun bir şeyler söylemeye gerek yok. Durum zaten aşina. Ama Bize anlatılanları size iletmekte mükellefiz. Bize anlatılır ki insanoğlu Ahsen’i takvim üzerine doğmuştur ve bunun üzerinde yaşlanmakla mükelleftir. Ama belli şartlar belli etkiler çevresel olur diğer bir sürü etki. Bu vesileyle Ali Özek Hocam bu şartı yaparak ölümünden sonra insanların defteri kapanmayacağı şartlarını taşıdığına biz şahidiz. Ve bunu yaşarken görebilmek en büyük mutluluktur. Biz bu vesileyle kendilerine teşekkür ediyoruz. Mutlaka pırıl pırıl evlatlarını özel konuşmalarımızda gördük pırıl pırıl evlatlar yetiştirmiş. Kitaplar yazmış. Şimdide burada kendi köylülerinin içinde yerleşeceği çalışacağı bir yer yapmış. Demek ki insanın dünyada isteyeceği en önemli şeylerdir. Peki, bunu yapmamız için ne yapmamız gerekiyor? Çalışmamız gerekiyor arkadaşlar. Biz çalışacağız, çünkü bize sadece çalışmamın karşılığı verileceği vaadi vardır. Yoksa öbür türlü çalışmadan böyle eserler meydana getiremeyiz. Kimsede bize bir ağacın gölgesinde otururken dünya nimetlerini bir arabayla, bir atla gökten yağan bir şekilde getirmeyecektir” dedi.